Tuesday, March 22, 2011

bicara tentang ummul mukminin

 Saidatina Khadijah Khuwailid RA 


wanita pertama beriman kepada Allah dan Rasul-Nya

begitu tulusnya pengorbanan Saidatina Khadijah r.a yg selalu setia menjadi pendukung semangat Rasulullah saw dalam menegakkan agama Allah sehinggakn Baginda saw prnh bersabda, "di saat semua org mengusir dan menjauhiku, ia beriman kepadaku. Ketika semua orang mendustakan aku, ia meyakini kejujuranku. Sewaktu semua org menyisihku, ia menyerahkan seluruh harta kekayaannya kepadaku."

adakah ramai wanita-wanita yang bergelar isteri di luar sana mencontohi sebagaimana peribadi Ummul Mukminin ini? dan adakah wanita-wanita di luar sana, yang bakal bergelar isteri, sudah bersedia mencontohi peribadi Ummul Mukminin ini.. 
yg sanggup bersusah-payah bersama suami meskipun sudah punya segalanya.. yg tidak prnh berpaling sedikitpun dr suaminya walau betapa sukarnya kehidupan yg perlu dihadapi saban hari.. yg tidak pernah mengeluh hatta meninggikan suara kpd suami yg ditaatinya.. yg sentiasa menjaga amanah dan maruah suaminya.. yg mampu menjadi penghibur serta menenteramkan hati suami tatkala sedang dalam keperitan hny dgn kelembutan kata2 dan sentuhannyasungguh aku ingin menjadi sprtnya.. anugerah terindah.. isteri sejati yg dimiliki suami.. tp mampukah aku?insyaALLAH.. sudah pasti kalau itu yang aku mahu !


persiapkan diri.. persiapkan diri! agar nnt tetap menjadi isteri dan bidadari pilihan suami di syurga nan abadi

No comments:

Post a Comment