Friday, January 20, 2012

Ya Allah jadikan aku salah seorang Siti pujaan kalau tidak oleh makhluk di dunia..biarlah hanya oleh mereka yg berada di langit-Mu

shared from 


menanti si sOLEhah?

Sembilan SITI yang menjadi pujaan :
1)Siti Khadijah r.a
- Merupakan isteri Rasulullah yang pertama. Isteri yang tidak pernah jemu memberikan sokongan di kala suami tersayang memerlukan seorang teman. Sanggup mengorabankan jiwa, raga dan segala kemewahan yang ada demi Islam. Rasulullah SAW menyatakan ” “Demi Allah, tidak ada ganti yang lebih baik dari dia, yang beriman kepadaku saat semua orang ingkar, yang percaya kepadaku ketika semua mendustakan, yang mengorbankan semua hartanya saat semua berusaha mempertahankannya dan … darinyalah aku mendapatkan keturunan.”
2)Siti Fatimah Al Zahra r.a
- Puteri Rasulullah yang tinggi akhlak pekertinya. Seorang wanita suci, Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya Fatimah adalah orang yang suci farajnya, maka Allah haramkan atas dia dan keturunannya akan api neraka” dan “‘Sesungguhnya puteriku Fatimah ini adalah seorang manusia-bidadari.”
3)Siti Aisyah binti Abu Bakar r.a
- Dihati Rasulullah SAW, kedudukan Aisyah sangat istimewa dan tidak dialami oleh isteri-isteri beliau yang lain. Di dalam hadith yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik dikatakan, ” Cinta pertama yang terjadi didalam Islam adalah cintanya Rasulullah SAW kepada Aisyah r.a.”
4)Siti Hajar (isteri Nabi Ibrahim)
- Isteri Nabi Ibrahim a.s yang patuh kepada suaminya dan perintah Allah SWT. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah bersama anaknya yang masih merah di dalam pelukannya demi kebaikan. Berjuang mencari air untuk memberi minum anaknya Nabi Ismail a.s.
5)Siti Maryam (ibu Nabi Isa)
- Wanita suci yang menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah untuk ditempatkan Nabi Isa a.s. Seorang wanita yang terkenal solehah, keturunan yag baik, difitnah berbuat sesuatu yang munkar karena telah melahirkan nabi Isa AS tanpa suami. Siti Maryam adalah salah satu wanita solehah yang diabadikan dalam Al Qur’an.
6)Siti Asiah (isteri Firaun)
- Wanita yang memiliki keimanan yang tinggi. Merupakan Isteri Firaun yang tidak gentar dengan ujian yang dihadapi daripada Firaun. Memillih syurga yang abadi daripada kemewahan firaun laknatullah yg duniawi.
7)Siti Aminah
-Wanita mulia yang rahimnya dipilih untuk mengandungkan Nabi Muhammad SAW yg diutus untuk seluruh ummat manusia, yang membawa rahmat ke seluruh alam.
8)Siti Muti’ah
- Wanita yang dijanjikan syurga. Isteri yang mesti dicontohi kerana setianya kepada suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat untuk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dengan cantik untuk tatapan suaminya sahaja.
9)Siti Zubaidah
- Wanita kaya dermawan yang menjadi isteri Khalifah Harun al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan untuk kegunaan orang ramai dengan hanya niat kerana Allah s.w.t.
———————————-
Titik permulaan segala sesuatu di sisi kita ialah menghidupkan umat Islam dengan ilmu dan tarbiyah Islamiyyah. Secara mudah, lelaki soleh dan wanita solehah adalah mereka yang bersedia memenuhi segala tuntutan Islam keatas mereka. Dua elemen inilah yang akan membentuk sebuah unit yang dinamakan keluarga. Keluarga pada tabi’inya adalah unit asas dalam sesebuah masyarakat dan merupakan unit yang paling penting dalam sesebuah masyarakat.
Dinyatakan di dalam kitab Fiqh al Sunnah bahawa Imam Tarmizi dan Imam Ibnu Majah meriwayatkan sabda Rasulullah SAW mengenai ayat 34 surah al Taubah semasa dalam satu perjalanan Rasulullah SAW bersama para sahabat, maka sebahagian para sahabat berkata “Telah ada ayat yang turun mengenai harta dan perak, maka sekiranya diketahui bahawa ada yang lain  yang lebih utama maka kami akan mengambilnya”. Rasulullah bersabda : “Lidah yang selalu berzikir, hati yang sentiasa bersyukur dan isteri mukminah yang mengukuhkan iman suaminya”.
Rasulullah SAW bersabda : “Bagi mukmin, tidak ada hal yang terlebih baik sesudah bertaqwa kepada Allah selain mendapat isteri yang solehah”.
 
Rasulullah SAW juga bersabda : “Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik berhiasan adalah wanita solehah”
Di dalam satu riwayat yang lain ada dinyatakan berkenaan perihal wanita solehah : “Apabila diperintahkan kepadanya, dia taat. Apabila melihat kepadanya akan menyenangkan. Apabila diberi janji, dia menerima dan apabila dia ditinggalkan, dia menjaga diri dan harta suaminya dengan baik”.
Sabda Rasulullah SAW : “Janganlah kamu kahwin dengan perempuan kerana kecantikannya, barangkali kerana kecantikan itu membinasakannya. Janganlah kamu kahwin kerana hartanya, barangkali kekayaannya itu menyebabkan dia derhaka, tetapi kahwinlah dengan perempuan kerana agamanya. Sesungguhnya perempuan yang tidak berhidung lagi budak adalah lebih baik (daripada yang lain).”
Jawapan Rasulullah SAW ketika ditanya oleh kaum muslimat tentang jihad seharusnya dijadikan panduan bersama iaitu : “Sampaikanlah kepada perempuan-perempuan yang kamu temui bahawa taat kepada suami dan mengakui hak-haknya adalah sama dengannya (jihad di jalan Allah).
Wanita solehah perlu mempersiapkan diri dengan ilmu Islam yang secukupnya kerana kecintaan kepada ilmu dan kesungguhan dalam menimba ilmu adalah merupakan sifat para wanita solehah sejak zaman Rasulullah SAW. Sejarah menceritakan bagaimana luasnya ilmu yang ada pada Sayyidatina Aisyah dan betapa dalamnya ilmu yang ada pada Zainab. Keperibadian mulia, sikap berani dalam membela hak dan menegakkan keadilan menjadi ciri-ciri yang menghiasi perbadi dan mewarnai hidup seorang wanita solehah seperti yang ditunjukkan oleh Khaulah binti Tha’labah.
 
Wanita solehah itu, sifat malu membenteng diri, pergaulan yang dipagari, kecantikan bukan berada pada wajahnya, kemanisan bukan berada pada kemanjaannya, kemanisan bicara tidak menjadi daya penariknya yang bisa menggoyah iman kaum muslimin tetapi terletak pada perjuangannya menjaga dan memartabatkan agamanya. Kata orang, nafsu kata wanita cantik pada paras rupa, akal kata wanita cantik pada ilmu dan hati kata wanita cantik pada akhlaknya. Wanita solehah itu adalah yang menjaga kecantikan luaran dan mengutamakan kecantikan dalaman.
Wahai kaum lelaki, jangan terlalu mencari-cari dan menanti-nanti ‘si solehah’ yang diimpikan akan menjadi milik kita sebalik menjadikan diri kita benar-benar soleh serta sanggup memenuhi segala tuntutan Islam keatas kita adalah lebih utama. Sekiranya syarat ini dipenuhi pasti ‘si solehah’ yang diidamkan yang mencari dan menanti kita.
 

No comments:

Post a Comment